Poniżej znajdziecie przepis na dyfuzyjki - nasze urodzinowe ciasteczka, które wszystkim łakomczuchom gwarantują poczucie szczęścia oraz wywołują długotrwały efekt uzależnienia od Dyfuzji :)
Składniki:
Ciastka:
- 150 g mąki
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 g suszonej lawendy
- 100 g masła
- 2 żółtka
Posypka:
- Cukier drobny
- 1 łyżka lawendy
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek oraz lawendę. Mieszamy dokładnie. Wysypujemy na blat. Dodajemy masło oraz żółtko. Zagniatamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto jest lepkie, dodajemy odrobinę mąki.
Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok 1 cm i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu wycinamy gwiazdki i pieczemy ok 15 min w temperaturze 180 C. Lekko studzimy ale nie za długo, tak żeby jeszcze ciepłe zanurzyć w cukrowo-lawendowej posypce.
I gotowe! Prosto i smacznie!
Gorące podziękowania kierujemy do "Ciastko z dziurką" za pomoc w opracowaniu przepisu oraz Małgosi Minty za fotodokumentację przygotowywania ciasteczek!